blob: 6ba5af855d97bb38e1cd322db8175c25470ac8ae [file] [log] [blame]
<!--#include virtual="/doctype.html" -->
<html>
<head>
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=UTF-8">
<link href="/css/ooo.css" rel="stylesheet" type="text/css">
<title>Локализовани OpenOffice.org 3: квалитетан, разумљив, слободан</title>
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=utf-8" />
<style type="text/css" media="screen, projection">
/*<![CDATA[*/
<!--
@import url(/styles/DeNoNav.css);
-->
/*]]>*/
</style>
<script src="https://www.apachecon.com/event-images/snippet.js"></script>
</head>
<body>
<!--#include virtual="/brand.html" -->
<div id="topbara">
<!--#include virtual="/topnav.html" -->
<div id="breadcrumbsa"><a href="/">home</a>&nbsp;&raquo;&nbsp;<a href="/sr/">sr</a>&nbsp;&raquo;&nbsp;<a href="/sr/saopstenja/">saopstenja</a></div>
</div>
<div id="clear"></div>
<div id="content">
<h1>Локализовани OpenOffice.org 3: квалитетан, разумљив, слободан</h1>
<div style="text-align: center;float: right; margin: 15px">
<img src="http://sr.openoffice.org/news/ooocon08.png" width="450" height="228" alt="Колаж слика са ООо конференције у Пекингу" />
<p>
OpenOffice.org заједница и партнери у Пекингу
</p>
</div>
<p>
Београд/ Пекинг (Кина)/ Санта Клара (САД), 24. новембар 2008. — <strong>Локализовани OpenOffice.org 3 <a href="http://sr.openoffice.org/preuzmi.html">доступан за преузимање</a></strong>
</p>
<p>
Након недавно завршене конференције програмера најпопуларнијег слободног канцеларијског пакета OpenOffice.org одржане у Пекингу, корисницима широм света постало је доступно најновије издање 3.0 под слоганом „<strong>У знаку три: квалитетан софтвер, лак за коришћење и слободан</strong>“.
</p>
<p>
Са новим функцијама попут увоза ПДФ документа ради измене, линеарног разрешиоца за операциона истраживања у Рачуну, освеженим изгледом и аутоматским извозом документа на Интернет, вики и блог, пакет проналази своје место на рачунарима десетина милиона корисника у компанијама, школама, јавној управи али и код куће.
</p>
<br clear="both"/>
<p>
Највећи произвођачи софтвера, IBM, Google, Novell, RedFlag, предвођени компанијом Sun Microsystems, стотине програмера из заједнице корисника слободног софтвера и задовољни корисници, од појединаца до великих пословних система прославили су у Пекингу и осми рођендан пројекта и више од 10 година развоја пакета.
</p>
<p>
Данас заједница OpenOffice.org пројекта у Србији и Мрежа за слободни софтвер Србије, у партнерству са Математичким факултетом у Београду, а у оквиру пројекта локализације слободног софтвера Министарства за телекомуникације и информационо друштво Републике Србије <strong>оглашава доступност српског локализованог издања, за Microsoft Windows и ГНУ/Линукс системе, са сучељем на ћирилици, латиници и енглеском језику</strong>.
</p>
<p> </p>
<div style="margin: auto; width: 450px; text-align: center">
<a href="http://sr.openoffice.org/news/OOo3Writer.png"><img src="http://sr.openoffice.org/news/OOo3Writer_small.png" width="450" height="357" alt="Снимак екрана Писца на ћирилици, са отвореним прозорчетом о програму" /></a>
<p>
<small>OpenOffice.org 3 — од данас на ћирилици и латиници (<a href="<a href="http://sr.openoffice.org/news/OOo3Writer.png">већа слика</a>)</small>
</p>
</div>
<p> </p>
<p>
<a href="http://sr.openoffice.org/preuzmi.html">Бесплатно преузмите локализовано издање</a> већ данас и сазнајте зашто је OpenOffice.org канцеларијски пакет са најбољом подршком за српски језик. Испробајте и легално га задржите ако Вам се допадне.
</p>
<p>
Уз локализацију комплетног сучеља програма доступан је <a href="http://extensions.openoffice.org/project/dict-sr">додатак за проверу писања ћирилицом и латиницом</a> (<em>интегрисан у локализовано издање</em>), растављање на слогове, програм за пресловљавање, подршка за означавање набрајања словима српске ћирилице, уметак за испис броја словима, препознавање језика документа и више.
</p>
<p>
У досадашњој сарадњи заједнице, Математичког факултета и Министарства, реализована је континуирана локализација издања <a href="http://sr.openoffice.org/saopstenja/2008-03-07.html">2.4</a>, <a href="http://sr.openoffice.org/saopstenja/2008-06-14.html">2.4.1</a> и сада 3.0, која су преузета преко 30000 пута. Обезбеђена је подршка у оквиру заједнице преко дописне листе корисника, а на веб страници пројекта могуће је пронаћи и документацију за коришћење пакета.
</p>
<p>
Од претходног издања превода који броји 26000 порука, тј. 90000 речи кроз лектуру исправљено је неколико хиљада грешака, а уважене су и сугестије корисника поводом неких од одабраних термина.
</p>
<p> </p>
<div style="margin: auto; width: 477px; text-align: center">
<a href="http://sr.openoffice.org/news/OOo3ImpressMinimizer.png"><img src="http://sr.openoffice.org/news/OOo3ImpressMinimizer_small.png" width="477" height="357" alt="Екран Презентације, освеженог изгледа" /></a>
<p>
<small>OpenOffice.org 3 — за Microsoft Windows и ГНУ/Линукс (<a href="http://sr.openoffice.org/news/OOo3ImpressMinimizer.png">већа слика</a>)</small>
</p>
</div>
<p> </p>
<p>
По први пут, преведена су и <a href="http://sr.openoffice.org/prosirenja.html">додатна проширења</a> пакета, попут „<a href="http://sr.openoffice.org/prosirenja.html#reportbuilder">Конструктора извештаја</a>“ за лаку припрему извештаја са подацима из база података за приказ или штампу, или „<a href="http://sr.openoffice.org/prosirenja.html#minimizer">Екрана за презентера</a>“ који приказује белешке на монитору рачунара док се на пројектору приказује ток слајдова. <a href="http://sr.openoffice.org/prosirenja.html">Сазнајте више</a> о доступним проширењима.
</p>
<p>
Заједница ће у контакту са великим корисницима пакета у Србији у наредном периоду приредити и скуп бесплатно доступних локализованих шаблона за пословну преписку и свакодневни рад у средњим презуећима и јавној управи.
</p>
<p>
Најзаслужнији за ово издање су по азбучном реду, Александар Урошевић, Душица Божовић, Горан Ракић, Игор Несторовић и Милош Поповић. Сви учесници у пројекту окупљају на дописној листи dev@sr.openoffice.org (<a href="http://openoffice.org/projects/sr/lists/dev/archive">архива је јавно доступна</a>). Носилац пројекта испред Математичког факултета је проф. др Душко Витас. Представнике пројекта можете контактирати преко <a href="http://sr.openoffice.org/kontakt.html">странице за контакт</a>.
</p>
</div>
<!--#include virtual="/footer.html" -->
</body>
</html>